zondag 13 juli 2008

Dwalingen door de streek van Tricastin

.
De Standaard, 10 juli.

Kerncentrale was al gewaarschuwd

PARIJS (DPA, DS) - De Franse kerncentrale waar maandag een nucleair lek plaatsvond, was al in 2007 gewaarschuwd voor onveilige plekken.
De Franse nucleaire dienst ASN stuurde gisteren een team van experts naar de kerncentrale Tricastin, waar maandag radioactief uranium in de natuur vrijkwam. Duidelijk is alvast wel dat er een heleboel fouten en nalatigheden zijn gebeurd in de kerncentrale. Zo meldde de krant La Provence gisteren dat een rapport van de ASN al in mei 2007 had gewaarschuwd dat de uitbater van de kerncentrale, Socatri, de afvoerkanalen dringend moest vervangen omdat er herhaaldelijk lekken en 'dwalingen' werden vastgesteld. Zelfs al leverden die niet meteen gevaar op voor de mens en de natuur, toch waren ze 'inacceptabel', aldus de ASN.
Het lek gebeurde maandagavond om 23.00 uur. Dezelfde Socatri waarschuwde de ASN pas dinsdagochtend om 7.00 uur over het incident. De omwonenden werden pas geïnformeerd om 13.00 uur dinsdagmiddag.
Het uraniumgehalte in de vervuild geraakte rivieren Gaffière en L'Auzon is intussen snel terug afgenomen, en zou zich nu opnieuw onder de grenswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie bevinden. Maar de precieze gevolgen voor de bevolking en het milieu zijn nog niet bekend. Zwemmen en vissen in het rivierwater blijven voorlopig verboden. Er moet ook nog onderzocht worden of er zich uranium in de rivierbedding heeft afgezet. (jdc)
.

Geen opmerkingen: